8.mars
Programmet starter kl. 17:00 og vi ber paroler om å møte opp kl. 16:30. Oppstilling av paroler ligger ut på nettsiden senest en uke før markeringen. Det blir tegnspråktolk.
Markeringen åpner med en appell fra kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (hun/henne) og dans med Catchy Crew, et dansecrew som består av 16 danseglade jenter i alderen 12-17 år. Etterpå blir det appeller fra kloke kvinner om viktige temaer:
Maria Puenchir (dïhte/hen) - Interseksjonell feminisme
Miriam Tvinnereim (hun/henne) - Klimakamp er kvinnekamp
17:40 går vi sammen i det tradisjonelle 8.mars toget gjennom Bergens gater.
Lubna vokste opp i Åsane. Hun har vært en viktig del av Bergens kulturliv og har blant annet hatt styreverv i Festspillene, BIT Teatergarasjen, Litteraturhuset i Bergen, og Bergen Kjøtt. I fjor ble hun kultur-og likestillingsminister og har ansvar for kulturpolitikk, likestillings- og diskrimineringspolitikk, mediepolitikk, idrettspolitikk, spill- og lotterisaker, og frivillig sektor.
Isabella er en 19 år gammel feminist født og oppvokst i Bergen. Hun har alltid hatt et stort engasjement i kampen for likestilling og kvinners rettigheter. I Skeiv Ungdom Hordaland klatret hun sterkt oppover i systemet, helt til hun ble leder etter 3 år. Når har hun gitt stafettpinnen videre, for å fokusere enda mer på den feministiske aktivismen i Norge og i verden.
Laila har sin opprinnelse fra Syria og studerte engelsk litteratur ved Universitetet i Damaskus før hun kom til Norge som flyktning i 2015. Hun jobber nå som tolk og er aktiv i Norsk Folkehjelp Bergen. Hennes mor er palestiner og født i Libanon, noe som bidrar til hennes sterke lidenskap for solidaritet med kvinner over hele verden.
Maria er samfunnsdebattant og leder av Steatornis.
Steartornis ble stiftet i 2019 av funkiser som har flere minoritetstilhørigheter og jobber for mangfold og inkludering i kulturlivet. Marias arbeidet er sentrert rundt flerminoriteters rettigheter.
Rahwa er en antirasistisk afrofeminist, samfunnsdebattant, politisk rådgiver og konsulent. Hun jobber som redaktør på afrika.no og er nåværende leder i Flerkulturelt råd i Akershus. Rahwa er svært opptatt av likestilling og rettferdighet og var en av arrangørene bak Black Lives Matter demonstrasjonen i Oslo 2020.
Elisabeth er transkjønnet og lesbisk, og har vært styreleder i Skeivt kristent nettverk siden mars 2021, samt fylkesleder for Partiet Sentrum Vestland siden februar 2023. Hun mener at kvinner opplever dessverre fortsatt mye vold, så vi trenger å jobbe med kulturen, og sørge for at vi alle respekter hverandre.
Miriam er 19 år gammel og går siste året på Katten. Hun er leder i Bergen natur og ungdom, og sitter også i landsstyret i organisasjonen. Miriam er engasjert i både klima-og kvinnekampen; to saker som hun synes at for tiden møter mye motstand. Dermed mener hum at de trenger ekstra oppmerksomhet.
Catchy Crew er et dansecrew som består av 16 jenter i alderen 12-17 år, og begynner å danse på sitt fjerde år sammen. De danser hovedsakelig kommersielt, men trener også andre stiler!
I vår setter Catchy Crew opp danseforestillingen Vater sammen med Guidance Crew fra Bergen Streetdance. Forestillingen vises i Fana Kulturhus den 29. og 30. juni.
KAMP FOR FULL KVINNEFRIGJØRING - KVINNEKAMP
KVINNER I NORGE FOR KVINNER I GAZA. SOLIDARITET OG BOIKOTT NÅ! - INTERNASJONAL SOLIDARITET
BERGEN FOR INKLUDERENDE FEMINISME - INTERSEKSJONELL FEMINISME
FLYTT PENGENE - FRA VÅPEN TIL KLIMA; VELFERD & MILJØ - KLIMAKAMP ER KVINNEKAMP
BEKJEMP VOLD MOT KVINNER - VOLD MOT KVINNER
KVINNEHELSE VI KREVER SATSNING NÅ! - KVINNEHELSE
KVINNEKAMP ER OGSÅ KLASSEKAMP - ARBEIDSLIV
Oversikt over vedtatte paroler, listet etter rekkefølge i tog:
Start: Torgallmenningen - Strandkaien - til Østre Murallmeningen - C. Sundts Gate - gå opp Strandgaten til Nykirken - Strandgaten – ned Østre Murallmenningen - Strandgaten - opp Christian Michelsens gate - ned Markeveien - ned Veiten og ned til Ole Bulls Plass til den Blåe Stein - slutt på Torgallmenningen